TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

Az állati eredetű tejek főbb alkotóelemei

Az állati eredetű tejek főbb alkotóelemei


Magyarországon a tehéntej a táplálkozásunk egyik alapélelmiszere és egyben az egyik leggyakrabban allergizáló táplálék, mivel fehérjetartalma túlnyomó részt kazeinből áll. Emberi fogyasztásra alkalmas számos tejet ismerünk, legyen az szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, ló vagy akár teve tej. A tej manapság már hő kezelve fogyasztható és számos termék alapanyagává vált.

A tehéntej főbb alkotóelemei:

  • víz,

  • tejzsír,

  • tejfehérje,

  • tejcukor:

    • glükóz és

    • galaktóz komponensből áll

  • ásványi anyagok:

    • Kalcium,

    • Foszfor,

    • Szelén.

  • enzimek,

  • vitaminok:

    • B2,

    • B6,

    • B12.

Az állati eredetű tejek összetétele:


Az állati eredetű tejek összetétele:
fehérje kazein tejcukor zsírtartalom
Tehéntej 3,4 % 2,8 % 4,8 % 3,7 %
Kecsketej 2,9 % 2,5 % 4,1 % 4,5 %
Juhtej 5,5 % 4,6 % 4,8 % 7,4 %

Fehérje összetétele:

  • 80%-a kazein négy frakcióra bontható:
    • α-,
    • β-,
    • γ- és
    • κ-kazeinre,
  • 20%-a savófehérje:
    • szérumalbumin,
    • β-laktoglobulin,
    • α-laktalbumin,
    • globulinok.

A tejfehérje allergiát leggyakrabban az alábbi fehérjék szokták kiváltani:

  • kazein,
  • béta-laktoglobulin (β-laktoglobulin),
  • alfa laktoglobulin (ά-laktalbumin ).

Információk