Információk
Laktóz intolerancia, tejcukor érzékenység
A tejcukor, azaz a laktóz felhasználása a mindennapjainkban
Napjainkban számos élelmiszer előállításánál használják fel a laktózt, más néven tejcukrot. Olyan termékekben is előfordulhat, amire nem is gondolnánk. Sokrétű alkalmazása végett képtelenség lenne a teljeskörű felhasználásának felsorolása, de magyarázatra szorul.
Mi a laktóz intolerancia, laktóz érzékenység, tejcukor érzékenység?
A laktóz intolerancia nem egyáltalán nem ritka jelenség. Ez az állapot egy enzimhiányos emésztési zavar vagy csökkent enzimműködést jelent. A tejcukor érzékenység népcsoporttól függően is eltérő lehet, ma Magyarországon a lakosság 25-35 %-a tejcukor érzékeny.
Laktózmentes termékek fogalma
Ma Magyarországon minden harmadik-negyedik felnőtt tejcukor érzékenységben szenved.
A laktózmentes termékek napról-napra egyre szélesebb palettán mozognak. A laktózmentes megjelölést háromféleképpen is lehet értelmezni.