TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

Mikor gyanakodjunk allergiára?

Mi az allergia?

Az emberi szervezet reakciója olyan anyagokra, melynormál esetben nem okozna tüneteket, panaszokat. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük.

Többféle módon kerülhetünk kontaktusba az allergénekkel:

  • belélegzéssel,

  • bőrfelülettel való érintkezéssel,

  • bevitt táplálékkal.

Belélegzéssel az alábbi anyagok allergizálhatnak:

  • fű pollen,

  • fa pollen,

  • penész spórák,

  • poratka,

  • állati szőrök,

Bőrfelülettel való érintkezéssel:

  • mosópor,

  • latex,

  • rovarcsípés,

  • állati szőr bőrkontaktussal,

  • táplálék bőrkontaktussal,

Bevitt táplálékkal:

  • tej, tejtermékek

  • tojás fehérje,

  • tojás sárgája,

  • olajos magvak,

  • csonthéjasok,

  • gabonafélék,

  • hüvelyesek,

  • szója,

  • hal,

  • kagyló,

  • rák,

  • citrus félék,

  • banán,

  • bogyós gyümölcsök,

  • paradicsom

  • adalékanyagok.

Mi is zajlódik le a szervezetben?

Az allergizáló anyag szervezetbe jutását követően az immunrendszer IgE és IgG ellenanyagokat termel, mellyel szemben az ismételt találkozás esetén allergiás reakció jön létre. Ezek az allergiás folyamatok egyénenként különbözőek lehetnek.

Az allergiás reakciók és tünetek:

  • csalánkiütések,

  • bőrgyulladás,

  • piros foltok,

  • atópiás dermatitisz, ekcéma az arcon és a test bármely részén,

  • orrdugulás,

  • Tüsszögés,

  • szénanátha,

  • asztma,

  • viszkető, gyulladt szemek,

  • hányinger,

  • hányás,

  • hasfájás,

  • haspuffadás,

  • hasmenés,

  • obstipáció (székrekedés),

  • véres széklet,

  • gyakori felső légúti megbetegedések,

  • nyugtalanság,

  • alvászavar

  • fejfájás, migrén,

  • súlyvesztés vagy stagnálás,

  • anafilaxiás roham.

A családi anamnézis, a kórelőzmények és tünetek ismeretében szükségessé válik a megfelelő kivizsgálás, majd a diagnózis meghatározását követően az allergia megfelelő és szakszerű kezelése.

Információk