Rostban gazdag ételek
Rostban gazdag ételek
Az egészséges életmód egyik fontos komponense a helyesen összeállított étrend, melyet ideális esetben magas rosttartalmú élelmiszerek, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és bőséges folyadékbevitel formájában építik fel.
A rost
A rost megtalálható minden növényben, mely lehet gyümölcs, zöldség, olajos magvak, gabona vagy a hüvelyesek.
A rostok egyik fajtája vízben oldódik, míg van ami nem. A vízben oldódó rostok lassítják az emésztést, így segítve a tápanyagok optimális felszívódását, a vízben nem oldódó rostok gyorsabban haladnak át a belekben.A rostban gazdag élelmiszerek teltségérzetet okoznak és vizet vonnak magukhoz, ezért feltétlenül szükséges a bőséges folyadék fogyasztása!
25-30 g rost esetén 2,5-3 liter folyadék elfogyasztása indokolt.
Rostban gazdag ételek a gyümölcsök, zöldségek, müzli, teljes kiőrlésű liszttel készült kenyér, pékáru. Tanácsos a gondosan megtisztított gyümölcsöt a héjával együtt fogyasztani, mivel az több vitamint és rostot tartalmaz, mint a gyümölcs húsa.
A rostban gazdag élelmiszerek:
zöldségek:
- bab,
- borsó,
- brokkoli,
- spenót,
- burgonya,
- káposzta.
gyümölcsök:
- szilva,
- sárgabarack,
- őszibarack,
- érett körte,
- meggy
- alma,
- citrusfélék,
- eper.
Olajosmagvak
- dió,
- mandula,
- mogyoró.
Továbbá, jótékony hatású az emésztesre a különféle étkezési korpák.
Étkezési korpa lehet:
- zabkorpa,
- rizskorpa,
- búzakorpa,
- tönkölykorpa
- kukorica,
- rozskorpa,
- köles.