TEJALLERGIÁSOKAT SEGÍTŐ
CSOPORT

tejallergia, tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység

Rostban gazdag ételek

Rostban gazdag ételek


Az egészséges életmód egyik fontos komponense a helyesen összeállított étrend, melyet ideális esetben magas rosttartalmú élelmiszerek, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és bőséges folyadékbevitel formájában építik fel.

A rost

A rost megtalálható minden növényben, mely lehet gyümölcs, zöldség, olajos magvak, gabona vagy a hüvelyesek.

A rostok egyik fajtája vízben oldódik, míg van ami nem. A vízben oldódó rostok lassítják az emésztést, így segítve a tápanyagok optimális felszívódását, a vízben nem oldódó rostok gyorsabban haladnak át a belekben.
A rostban gazdag élelmiszerek teltségérzetet okoznak és vizet vonnak magukhoz, ezért feltétlenül szükséges a bőséges folyadék fogyasztása!

25-30 g rost esetén 2,5-3 liter folyadék elfogyasztása indokolt.

Rostban gazdag ételek a gyümölcsök, zöldségek, müzli, teljes kiőrlésű liszttel készült kenyér, pékáru. Tanácsos a gondosan megtisztított gyümölcsöt a héjával együtt fogyasztani, mivel az több vitamint és rostot tartalmaz, mint a gyümölcs húsa.

A rostban gazdag élelmiszerek:

zöldségek:

  • bab,
  • borsó,
  • brokkoli,
  • spenót,
  • burgonya,
  • káposzta.

gyümölcsök:

  • szilva,
  • sárgabarack,
  • őszibarack,
  • érett körte,
  • meggy
  • alma,
  • citrusfélék,
  • eper.

Olajosmagvak

  • dió,
  • mandula,
  • mogyoró.

Továbbá, jótékony hatású az emésztesre a különféle étkezési korpák.

Étkezési korpa lehet:

  • zabkorpa,
  • rizskorpa,
  • búzakorpa,
  • tönkölykorpa
  • kukorica,
  • rozskorpa,
  • köles.



Információk